Pražení kávy
Pražení kávy
Pražení kávy je proces, při kterém se surová kávová zrna praží při teplotě cca 200 °C po dobu několika minut. Pražení kávy je klíčové pro výslednou chuť kávy, je to skutečné umění, které vyžaduje zkušenosti, znalosti a cit pro správný okamžik. Délka pražení záleží na tom, kdo kávu praží – od prvního praskání, kdy začíná docházet ke fyzikálním a chemickým změnám zrna lze pražení kdykoli ukončit – káva může mít po upražení velmi světlou, skořicovou barvu nebo může být výsledná barva velmi tmavá, s olejem, který vystupuje na povrch zrna. My volíme střední pražení – káva má středně hnědou barvu, na zrnku je patrná světlejší rýha – střední pražení potlačuje kyselost a chuť ovoce, typickou pro světlé pražení. Středně pražená káva má typickou „kávovou“ chuť a vůni při zachování svěžesti a lehkosti, bývá s nádechem čokolády, oříšků a karamelu.