Jak pražíme
Pražení kávy je proces, při kterém se surová kávová zrna praží při teplotě cca 200 °C po dobu několika minut. Pražení kávy je klíčové pro výslednou chuť kávy, je to skutečné umění, které vyžaduje zkušenosti, znalosti a cit pro správný okamžik. Délka pražení záleží na tom, kdo kávu praží – od prvního praskání, kdy začíná docházet k fyzikálním a chemickým změnám zrna, lze pražení kdykoli ukončit – káva může mít po upražení velmi světlou, skořicovou barvu nebo může být výsledná barva velmi tmavá, s olejem, který vystupuje na povrch zrna. My volíme střední pražení – káva má středně hnědou barvu, na zrnku je patrná světlejší rýha – střední pražení potlačuje kyselost a chuť ovoce, typickou pro světlé pražení. Středně pražená káva má typickou „kávovou“ chuť a vůni při zachování svěžesti a lehkosti, bývá s nádechem čokolády, oříšků a karamelu.
Proces pražení se stal také inspirací pro naše logo - pro toho, kdo praží, je změna barvy kávových zrn během pražení jedna z nejdůležitějších věcí, které sleduje a barvu vám jako jedinou můžeme zprostředkovat, vůni a tiché praskání tenkých slupek si užijeme pouze my při pražení....