Vytvořte si svoji kávu

Chcete si vytvořit svoji vlastní směs kávy, svoji kompozici? Mít svoji vlastní „značku“? Pít nápoj, který jste si sami navrhli a  který Vám chutná? Mít  možnost nabídnout svému okolí, přátelům či obchodním partnerům něco výjimečného, něco, co nikde jinde neochutnají? Nepít pouze značku kávy, kterou si můžete objednat v každé druhé kavárně, nebo obchodu ve Vašem okolí? Poznat možnosti variací, objevit něco nového, pohrát si? Jestliže ano, připravili jsme Vám malého průvodce do tohoto zajímavého světa kávy. Nabídka chutí je velmi široká a zábavné je především experimentování, při kterém se člověk může seznámit s jednotlivými odlišnostmi. Přitom se z běžného konzumenta laika stává odborník, který již ví, co může od které kávy očekávat.

Úvod

Chuť kávy je záležitost osobních preferencí a  zvyklostí. Všeobecně lze říci, že pokud je k přípravě kávy použita kvalitní surovina, je správně upražena a mletá tak jak to vyžaduje způsob přípravy nápoje, neexistuje špatná a dobrá káva. Výsledným produktem je pouze dobrá káva, která někomu chutná, někomu méně a někomu vůbec.Vždyť i káva má svou kulturu a krásu v rozmanitosti. Jenom je nutné umět ji poznat, naučit se vybrat si a stejně jako ve víně, brandy nebo whisky  hledat a nacházet i v dobré kávě své. Pochopitelně vše předešlé platí pouze o kávě čerstvé. Čas, který uplyne od pražení a mletí kávy k přípravě nápoje má na výslednou chuť minimálně stejný vliv jako použité kvalitní zrno a správný postup při pražení a mletí. Káva na rozdíl od vína, brandy nebo whisky stářím na kvalitě nezískává nýbrž prudce ztrácí.

Jednodruhové kávy nebo směsi?

Káva jako fenomén, nebo běžný denní nápoj? Požitek z kávy je věcí individuálního charakteru a souvisí se zažitou kulturou, místní tradicí a osobních preferencí. Káva je  fenomén i běžný denní nápoj. Celosvětově se 80% kávy  pije jako káva samostatných odrůd (většinově druh Arabika nebo také Robusta) pocházejících z jedné kávové plantáže. U nás je tento poměr přinejmenším obrácený.

Kávy jednodruhové nám dávají možnost pít jednotlivé čisté ušlechtilé odrůdy s typickou, někdy velmi výraznou chutí.

Jednodruhové Arabiky jsou ušlechtilé jemné odrůdy čisté vysokohorské kávy s nízkým obsahem kofeinu, plné zdravých lipidických olejů a nenasycených kyselin, antioxidantů a jsou schopny člověku poskytnout intenzivní prožitek. Z naší nabídky si můžeme vybrat a ochutnat kávy z hlavních pěstitelských oblastí a porovnat jejich rozlišnosti. Většina z jednodruhových Arabik s námi nabízeného sortimentu si získala svoje místo na trhu a je nabízena jako výsledný nápoj. Specifikace hlavních chuťových vjemů je uvedena v kapitole „o kávě“ a v kapitole „sortiment kávy“.

Jednodruhové Robusty jsou u nás jako výsledný nápoj většinově neprávem opomíjeny. Výsledný produkt je káva silná, s bohatou pěnou, drsnější chutí a s vyšším obsahem kofeinu.  Jedná se opět o vytvoření si vlastního názoru na kávu a objevení vlastních chuťových preferencí.
Je všeobecně známo, že malý šálek zpěněné Robusty Itala povzbudí, Seveřana odbourá.

Směsi neboli také  kompozice jsou kombinace kávy vypěstované v různých zemích. Může to být kombinace jak různých druhů Arabika, tak i Robusty. Kávové směsi jsou komponovány s ohledem na výslednou kávovou chuť, která by měla odpovídat preferované chuti koncových uživatelů. V našich zeměpisných podmínkách jsou většinově oblíbené směsi (značky), které mají v rovnováze sladké, kyselé a hořké chutě. Kávové kompozice jsou jemné a nepřevažuje žádná z výraznějších vonných složek, která ovlivňuje vnímání ostatních jemných chutí a vůní. V jiných oblastech světa se výsledná směs liší. Kompozice kávy je někde v chuti drsnější, zemitější, kyselejší, výraznější,jemnější…..Ano, není špatné a dobré kávy - při dodržení základních jakostních podmínek a čerstvosti kávy jsou kávové kompozice (směsi) nepřeberné studnice nápadů, snahy kombinací chutí docílit vyšší komplexní hluboké a rázné chuti kávy, snahy o vyváženost, objevování nového.

Vlastní směs

Hodnocení kávy. Hodnotíme všemi smysly. Hustota a barva pěny by měla být kompaktní, celistvá s barvou lískového ořechu. Káva by měla mít výrazně tmavou až černou barvu, která by měla být, při nabráni na lžičku, jen těžko průhledná. Aroma kávy je velmi různorodé a bohaté. Zde si můžete zvolit kterým směrem jít, zda chcete zvýraznit ty buketní tóny, které mohou být od lehce dřevnatých, přes chlorofylové až po výraz páleného dřeva. Nebo si experimentovat  s aroma, které se může projevovat čokoládovými, oříškovými, kakaovými, nebo karamelovými podtóny.
Hlavní zásady - doporučení při sestavování vlastní směsi – vlastní kompozice.
Nejprve doporučujeme poznat chuť a aroma jednodruhových káv z naší nabídky a rozhodnout se s kterými budeme dále pracovat. Poznat jednotlivé odlišnosti a zvážit, které chceme zachovat, které zvýraznit a které zharmonizovat. Vybrat si „základní typ odrůdové kávy“, ten použít jako tělo směsi a postupně k němu přidávat další druhy.  Jako návod a pomůcku  můžete použít specifikaci jednotlivých druhů, které najdete v kapitole  „o kávě“ a „sortiment kávy“.

Káva silná s bohatou pěnou a vyšším obsahem kofeinu.

Těmito vlastnosti se vyznačuje naprostá většina káv „italského typu“. Jako tělo kávy použijeme některou z nabízených Robust. Obsah Robusty doporučujeme v rozmezí 40% – 90%. Ovlivňujete tím množství kofeinu a drsnější vjem a  sílu kávy. Nyní se rozhodneme, zda chceme posílit a zharmonizovat kyselost kávy, hořkost, plnost, zvýraznit aroma a nebo Vám více vyhovuje čokoládový nádech. Toto vše můžeme vhodnou kombinací docílit. Zde jako první návod použijte popisy káv v kapitole „o kávě“ nebo „sortiment kávy“, případně výsledky vlastní degustace jednodruhových Arabik. Pro začátek doporučujeme připravit si směs maximálně ze tří odrůd a na vybranou směs navázat změnou poměrů mísení, nebo přidáváním dalších druhů Arabik.

Káva „středoevropského typu“.

Zde budeme připravovat kombinaci typu kávy, která se bude blížit většině směsí – značek,  které si můžete v tomto regionu ochutnat, nebo koupit. V našich zeměpisných podmínkách jsou většinově oblíbené směsi (značky), které mají v rovnováze sladké, kyselé a hořké chutě. Kávové kompozice jsou jemné a nepřevažuje žádná z výraznějších vonných složek, která ovlivňuje vnímání ostatních jemných chutí a vůní. Tato směs obsahuje většinově 15% - 30% Robustu, která je vhodně doplněna kombinací Arabik, které do výsledného vjemu přinášejí sladkost, kyselost, vyváženost a rozmanitost. Můžete se rozhodnout pro asijsko – africkou kombinaci Indické Robusty a Arabik India, Kenya a Etiopea. Chcete-li kávu víc kořeněnou s výraznou chuťovou plností, můžete do své kompozice zahrnout Arabiku Indonesia Sumatra. Chcete-li vyzkoušet jak chutná jihoamerická směs, použijete kombinaci Brazilské Robusty a Arabiky Santos a dalších nabízených Arabik z této oblasti. Opět jako v předešlém doporučujeme začít maximálně s kombinací tří druhů kávy a na vybranou navazovat.

Káva ze 100% směsi Arabik.

Kompozice káv  pouze z Arabik si získávají u nás čím dál tím větší oblibu. Všechny Arabiky z našeho sortimentu se píjí v různých částech světa i jako jednodruhové. Jistě jste se již setkali s  chutí 100%ní  Arabiky  Columbia Excelso, Brasil Santos nebo Costa Rica Tarrazu. Vynikající a mezi nejlepší kávy světa rozhodně patří též Arabika Kenya nebo Etiopea Sidamo. Velmi delikátní prožitek je z kávy Arabika Mexiko. Znalci ocení silnou kořeněnou chuť Arabika Indonesia Sumatra. Výletem do exotiky je prožitek z kávy Arabika Honduras nebo Salvador. Do směsí 100%ních Arabik je téměř nenahraditelná Arabika India s lahodnou chutí a jemným aroma.
Při přípravě této směsi vycházejte co nejvíce z charakteristik káv v kapitole „o kávě“ nebo „sortiment kávy“, případně z výsledků vlastní degustace. Rozhodněte se které chuťové vlastnosti chcete jako dominantní zachovat a zvýraznit. Tuto kávu si vyberte jako tělo, ke kterému postupně přidávejte další druhy káv s vlastnosti, které chcete kombinovat. Je nespočet možností kombinace v druzích a poměrech mísení. Záleží jenom na Vás, na Vaší chuťové preferenci, hravosti a vytrvalosti. Některé chuťové vlastnosti se kombinací doplňují, zvýrazňují, jiné zjemňují.
Sami budete překvapeni, jak je svět kávy bohatý a jak rozdílné chuti káv můžete získat.

 

Až si zkomponujete tu svoji kávu - svoji směs/značku, až si budete jisti, že jste našli něco, co Vám doopravdy chutná a z čeho chcete mít i nadále skvělý požitek, co chcete nabízet svým známým a obchodním partenerům  nabízíme Vám službu ve formě výroby Vaší receptury, která bude uložena v naší databázi a bude vyráběna pouze pro Vás.