Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Indonésie Sumatra

Indonésie je největší souostroví na světě. Smaragdové ostrovy Indonésie přitahují po celá staletí jako magnet různorodou směs čínských a indických obchodníků,misionářů,dobrodruhů, prospektorů a cestovatelů či v poslední době turistů svým způsobem života, překrásnými plážemi, horami a vulkány.
V poslední době se k nim však připojili váleční dopisovatelé popisující poslední povstání, převrat či teroristický útok. Káva ze Sumatry se pěstuje na 13 000 ostrovech Malajského souostroví. Vypěstovaná káva je velmi ceněna pro svou příznačnou kyselost, plnotvarost a kromě jiného je i výtečná v kombinaci s mlékem. Káva Sumatra má výjimečné zrno, je totiž napůl mytá a napůl sušená. Indonésie je jednou z největších producentů kávy na světě a její roční výnosy jí zajišťují třetí místo, hned za Brazílií a Kolumbií. Káva je všeobecně příjemně silná a kořeněná, má výraznou chuťovou plnost a decentní kyselost. Arabiky jsou prvotřídní a vyznačují se ušlechtilou plností. Milovníci kávy s mlékem nebo smetanou mohou bez váhání volit indonéskou arabiku a nemusejí se obávat ztráty chuti.