Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Indie

Nejstarší známky lidské kultury v Indii sahají do 3. tisíciletí př. n. l. V Indii se zrodila dvě velká světová náboženství - hinduismus a buddhismus. Indie má v současnosti druhou nejrychleji rostoucí ekonomiku na světě. Do Indie se káva dostala podle legendy díky jistému Baba Búdánovi, který kolem roku 1600 na cestě po Středním východě ukradl sedm zrnek zelené kávy a na vlastním břiše je vynesl z jedné kavárny. Těchto sedm zrnek je považováno v Indii za prapůvod kávy pěstované v zemi. Ve skutečnosti indický kávový průmysl vybudovali britští kolonialisté v devatenáctém století. Pěstují se tu druhy arabiky i robusty.
Indická káva je zajímavá pro milovníky kávy z mnoha důvodů, ale především kvůli zvláštnímu způsobu přípravy, zvanému monsooning. V době, kdy spojení mezi Indií a Evropou obstarávaly plachetnice, trvala plavba lodi několik měsíců. Během ní byla zelená káva vystavena značné vlhkosti, změnila se její barva i chuť a kávová zrna dostala podivný žlutavý nádech. Spotřebitelé si na tuto změnu zvykli, dokonce si ji oblíbili, a když byly plachetnice nahrazeny moderními parníky a doba přepravy zkrácena, začali evropští milovníci indické kávy postrádat její původní chuť. Aby ji mohli znovu vychutnat, byl v Indii zaveden postup zvaný monsooning: Surovou kávu vystavovali pěstitelé po sklizni na několik týdnů větru a dešti, aby napodobili podmínky dlouhé přepravy. Káva má jemné aroma a lahodnou chuť s vinnou příchutí a nízkou nakyslostí v plném tvaru.