Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Etiopie

Etiopie, dříve známá pod názvem Habeš, se rozkládá ve středu Afrického rohu. Etiopie je jednou ze zemí s nejstarším lidským osídlením. Na jejím dnešním území se patrně vyvinul člověk rozumný (homo sapiens). Etiopské hospodářství je orientováno převážně na zemědělskou výrobu. Ta zaměstnává 80 % pracující populace. Vývoz kávy představuje ? devizových příjmů země. Je pravlastí arabiky a káva je vlastně pojmenována podle etiopské provincie Kaffa. Volně rostoucí plané kávovníky dodnes poskytují kávu s vinným aroma a výraznou, bohatou chutí.
V dnešní době je Etiope důležitou pěstitelskou zemí a nejvýznamnějším vývozcem arabiky mezi africkými zeměmi. Etiopské jakostní kávy mají nezaměnitelnou chuť a patří mezi nejlepší na světě. Kávovníky zde rostou planě v hájích i jako solitéry, na malých rodinných farmách a samozřejmě na velkých plantážích. Etiopská Mokka má kořenité, výrazné aroma a silnou čokoládovou plnost. Etiopie produkuje především kávu arabika z divoce rostoucích kávovníků, zejména v provinciích Djimmah, Sidamo, Lekemti a Salo.