Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Zimbabwe

Zimbabwe, neboli Republika Zimbabwe je vnitrozemský stát na jihovýchodě Afriky. Sousedí na severozápadě se Zambie, na východě s Mozambikem, na jihu s Jihoafrickou republikou a na jihozápadě s Botswanou. V koloniální minulosti byla tato země nazývána Jižní Rhodesie. Téměř celé území Zimbabwe zaujímá náhorní plošina Matabele o průměrné nadmořské výšce 1000 až 1200 m. Zemědělský sektor se na zdejší ekonomice podílí 66 %. Zemědělství produkuje hlavně obilí, cukrovou třtinu, kukuřici, ale populární komoditou je i tabák. To, co Zimbabwe vypěstuje, především exportuje, bez ohledu na zdejší hladomor. V chovatelském zemědělství se využívají tradičně ovce a kozy, zejména kvůli hornatému charakteru země.
Káva se začala v Zimbawe pěstovat v 60. letech, kdy tu jihoafričtí farmáři osázeli první plantáže. Kávová produkce země se koncentruje na východní vysočině, poblíž hranic s Mozambikem. Hlavní pěstitelská oblast se nachází kolem města Chipinge v jižních výběžcích východní vysočiny. Úrodná půda, vyšší nadmořská výška a pravidelné srážky prospívají. Je to káva labužníků s jemnou, čistou a plnou chutí s ovocným nádechem, lahodně nakyslá.