Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Zambie

Zambijská republika je vnitrozemský stát jižní Afriky. Na území Zambie žili předchůdci člověka už před několika milióny let. Zambie je typický rozvojový stát. Mezi Zambijské zajímavosti patří známé Viktoriiny vodopády na řece Zambezi ležící asi 8 km od města Livingstone na hranicích se Zimbabwe.
Nejlepší zambijské kávy mají dobrou až velmi dobrou kvalitu, chutí i cenově jsou podobné kávě keňské, i když jde o kávu jemnější. Kávovníky se pěstují ve dvou provinciích, Nakonde a Isoka, a také nedaleko hlavního města Lusaky. Počátkem 20. století se do Zambie dostala káva z Keni a Tanzanie. Dnes zde pěstují i obří a perlovou kávu.
Nejlepší zambijské kávy mají dobrou až velmi dobrou kvalitu, chutí i cenově jsou podobné kávě keňské, i když jde o kávu jemnější. Kávovníky se pěstují ve dvou provinciích, Nakonde a Isoka, a také nedaleko hlavního města Lusaky.