Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Vietnam

Vietnam (vietnamsky Việt Nam), celým názvem Socialistická republika Vietnam. Při pobřeží se rozkládají úzké nížiny, ve vnitrozemí se pak vypínají hory, které dosahují výšky až přes 3000 m n. m. (Fan Si Pan). Pro Vietnam je charakteristická Červená řeka, což je zároveň nejdelší řeka - protéká zemí v délce 450 km, dále nekonečná rýžová pole a stále zelené tropické lesy. Zemi často ohrožují tajfuny. Významnou roli v národním hospodářství hraje zemědělství - zaměstnává 55,6 % ekonomicky aktivního obyvatelstva. Mezi hlavní produkty patří rýže (5. místo na světě v produkci, 1. místo ve vývozu), káva (2. místo na světě v produkci), pepř, ořechy kešu, krevety. Zároveň má na svém území největší světovou zásobu černého uhlí o velikosti 1 240 000 000 tun – dosud téměř netěženou. Zvolna se rozvíjí cestovní ruch - země je bohatá jak na kulturní, tak na přírodní bohatství, na své si přijdou i milovníci sportu.
První rostliny kávy arabiky přivezli do Vietnamu francouzští mniši. Pěstuje se většinou kávovník robusta. Výsadba mnoha kávovníku byla umožněna díky investicím kapitálu z Japonska. Chuť má kořeněnou s trochu bahenním ocasem. Jinak je spíše neutrální ve směsi.