Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Salvador

Přímořský stát v Střední Americe při pobřeží Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Guatemala, Honduras. Salvador je zemědělsko-průmyslový stát. Hlavním průmyslovým odvětvím je potravinářství, dále chemický, textilní a papírenský průmysl. Nejdůležitější pro vývoz je káva.
Špičková káva s typickou jemnou chutí tvoří 40 procent celkového exportu země. Salvátorská káva je typická pro Střední Ameriku. Arabika výhradně jemné, vybrané chuti. Vyznačuje se příjemnou, lehkou plností, jemnou kyselostí a čistou chutí. Stejně jako v ostatních zemích, i tady se kvalita kávy posuzuje podle nadmořské výšky oblasti pěstování: čím výše, tím lépe.