Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Kostarika

Je nazývána Švýcarskem Střední Ameriky, název země Costa Rica znamená v doslovném přepisu "bohaté pobřeží", pobřeží dvou oceánů. Přátelští lidé, stát bez armády. Zdejší káva je však skutečnou lahůdkou. Kostarická Tarazzu je podle názoru, panujícího v zemi, nejlepší kávou na světě, protože se vyznačuje jemnou, nenapodobitelnou chutí a skvělou vůní. Kostarika, se svou úrodnou, dobře propustnou půdou vulkanického původu, byla první středoamerickou zemí, kde se začala ve velkém pěstovat káva a banány.
Káva se pěstuje na Centrální planině edaleko San José, hlavního města Kostariky. Produkována je pouze odrůda arabika v nadmořských výškách nad 1500 m. Vyšší poloha je spojena s mnohými problémy, ale jen díky ní lze vypěstovat kvalitní kávu, která se rozvíjí do opravdové chuťové plnosti. Pěstovaná káva má jemnou, hedvábnou a přitom bohatou, jemně kyselou chuť s robustním vzhledem. Není špatné kostarické kávy.