Produkční oblasti - plantážní káva

Produkční oblasti se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii.Významnou produkční oblastí se poslední dobou stává Asie.

Plantážní káva pochází vždy z konkrétní země, z konkrétní plantáže, její původ je vždy uveden. Sází na chuť a znalost zákazníka, který sám posoudí její kvalitu a vybere si tu, kterou jeho chuťové buňky nejlépe vyhodnotí. Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Plantážní káva je určena pro znalce nebo ty, kteří volí nadstandardní kvalitu.

 

Stručný přehled o oblastech plantážní kávy z naší nabídky:

Kolumbie

Dostala své jméno po Kryštofu Kolumbovi. Lidé zde jí ale dali přesmyčkou opačné jméno – Locombie(loco znamená španělsky blázen). Už Španělé byli přitahováni bohatstvím zlata a drahých kamenů, nalezených v bájné zemi El Dorado. Kolumbie je známá díky produkce kávy a drog. První kávovníky přinesl do Kolumbie jistý duchovní z Malých Antil přes Venezuelu.
Dnes je Kolumbie druhým největším producentem kávy na světě. Kolumbijská káva patří mezi čisté odrůdové kávy, které se prodávají pod tímto označením po celém světě. Káva se pěstuje na svazích andských hor ve třech pásmech. Díky rozdílnosti klimatu se dá káva sklízet téměř po celý rok, protože plody kávovníku dozrávají v různou dobu. Kolumbijská káva má jedno z nejsilnějších aroma. Zrno je jemné a uhlazené, nápoj je ovocně vonící s velmi bohatou, smetanovou chutí a decentní kyselostí.