Druhy zelené kávy

Kávovník je malý, stále zelený strom, pěstovaný ve vlhkém tropickém pásmu.
Ze 60 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně: káva arabika, káva robusta a káva liberica. Káva liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě je, pro její velmi specifickou chuť, velmi malá. Nejvýznamnější v produkci je  káva arabika a robusta. Největšími rozdíly mezi kávovníkem arabika a robusta jsou především v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta.

Arabica

Vysoký keř, dosahující výšky 3 metrů.
70% celosvětové kávové produkce.
Pěstuje se ve vyšších výškách než robusta (cca 1000 až 1800 m).
Přináší plody po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let.
Obsahuje cca 0,7-1,4% kofeinu
Sklízí se dvakrát až třikrát ročně. Sklizeò je nákladná.
Kávovník kvete a zraje současně.
Plody zrají až devět měsíců.
Sklízí se většinou ručně.
Kávovník arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník robusta.
Káva s výraznou, velmi variabilní chutí.
Méně hořká.

Robusta

Keř či strom dosahující až 15-metrových výšek.
25% světové produkce.
Vznikl zkřížením kávovníků arabika a mauritian.
Pěstuje se ve výškách 500 - 800 m.
Přináší plody již po dvou letech.
Semena jsou menší než u kávovníku arabika. Používá se často do kávových směsí.
Obsahuje cca 2,2-2,4% kofeinu, to je třikrát více kofeinu než semena kávovníku arabika.
Méně náročný na kvalitu půdy.
Větší výnosy.
Strojový sběr.
Odolnější vůči nemocem a nepřízním počasí.
Více hořká.